Home   >  

Hayır, 2020 sesli aramanın yılı olmayacak, hatta 2022 de!


5 yıl önce kuyuya atılan taş bugün kendi gerçekliğini oluşturdu. Birçok konuşmacının düştüğü bu tuzak 2020 yılında sesli aramalar bütün arama hacminin içinde %50 pay alacak diyor, oysa gerçek çok farklı.

Son zamanlarda içerik pazarlaması, dijital pazarlama etkinliklerine katılanlar sürekli bu efsaneyi duyuyor. Sunumların son 2 yıldır vazgeçilmezi olan sesli aramalar efsanesine basit bir soru sorarak başlıyorum.

*Dijital profesyoneller olarak 2019 senesi içinde kaç sesli arama yaptınız? Anne ya da babanız kaç kez yapmış olabilir?

Hiç şüphe yok ki internet ve pazarlama kavramları her geçen dakika iç içe geçerken tüketici davranışları ve pazar da dönüşüyor. Sesli arama bu dönüşümlerin en popüleri ama unutulan şey şu; sesli arama henüz emekleme döneminde gelecek vaat eden bir teknoloji. İstatistikler verildiği bağlam ile birlikte bir anlam kazanır, oysaki sunumlarda yapılan hata sesli arama istatistiklerinin bağlamından koparılması.

2019 hatta 2018 yılı için de aynısı söylenmiyor muydu ?

Bu efsane nasıl ortaya çıktı?

Baidu’nun eski veri bilimcisi Andrew Ng 2014 Eylül’de diyor ki;


At the moment, around 10% of Baidu search queries are done by voice, with a much smaller percentage carried out using images. If progress continues at its current rate, however, Ng forecasts that in five years time at least 50% of all searches are going to be either through images or speech.

 

O dönem için Baidu bakımından bu veriler gerçekten etkileyiciydi. Ancak Baidu aramalarının Google aramalarının sadece %3’ü ne denk geldiğini hatırlatmakta fayda var. Google ise sesli arama özelliğini zaten 2008’de Baidu’dan çok önce başlatmıştı, buna rağmen kayda değer bir trend söz konusu değildi. O zaman Baidu nazarında sesli arama hacmi farkı neden?

2018 yılında da sesli aramalar efsanesi teknoloji bloglarında satılıyordu.

Cevap; tüketici alışkanlıkları

2010 yılından sonra global anlamda herkesin bir akıllı telefon sahibi olmaya başladığını söyleyebiliriz. Özellikle Çin pazarında üretimin artması ve maliyetlerin düşük oluşu ile Çin halkının büyük bölümü daha önce bilgisayar sahibi olamamasına rağmen en az bir akıllı telefon sahibi oldu. Bilgisayar, klavye ve arama motoru kullanımı geçmişi olmayan insanların akıllı telefon sahibi olması bilin bakalım neyi tetikledi? Bingo, sesli aramaları, hem de Baidu üzerinden.

Veriler çok çarpıcı Andrew NG şöyle söylüyor;


Çin İnternet Ağı Bilgi Merkezi’nden alınan bilgilere göre, bu yıl Haziran ayında Çin’deki 632 milyon İnternet kullanıcısının% 83’ü cep telefonuyla web’e erişmiştir. Ve 2010 sonrası ilk kez internet erişimini mobil bir cihazla yapanların oranı ise neredeyse %50’ye yakın


 

Bir diğer gerçek ise Google şimdiye kadar normal arama ve sesli arama karşılaştırması içeren hiçbir veri ya da istatistik yayınlamadı. Aslında tüm hikaye Çin kullanıcısının sosyolojik eğilimleri sonucunda ortaya çıkmış verilerin bağlamından kopartılarak bir efsaneye dönüştürülmesinden ibaret.

Sad Story 🙁

İşin ilginç tarafı sesli arama 2019’un sonlarına gelirken bile İngilizce ve Çince dışında stabil çalışmıyor. Geliştirmesi devam eden ise birkaç dil dışında bir çalışma yok. Peki insanlar neden ısrarla “2020 yılında aramaların %50’sinin sesli olacağını” satmaya devam ediyor?  

Aşağıdaki video sesli aramanın son durumunun betimler nitelikte, izleyince hak vereceksiniz.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=72&v=e2R0NSKtVA0&feature=emb_title

 

 

 

Bir soru; Sizce Türkiye’de sesli aramaların genel aramalara oranı 2019 yılı için kaçtır?

Bu sorunun cevabını ve sesli aramalarla ilgili gerçek verileri diğer yazımda detaylı olarak anlatmaya çalışacağım, sabırla okuduğunuz ve ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim.

Leave A Comment

Adres

Küçükyalı Maltepe İSTANBUL

Telefon

Mail

me@umitakgun.com

Top