LinkedIn Komisyoncuları
2011’den beri LinkedIn’deyim son bir yıldır şunu görüyorum; birilerinin tek bir amacı var popüler olmak. LinkedIn komisyoncuları sağdan soldan aldıkları içerikleri anlamlı anlamsız ilk paylaşan olmanın ve tık almanın peşinde. Tüm sosyal ağları bakteriler gibi çürüttük şimdi sıra LinkedIn’de.
LinkedIn temelde neden kuruldu ne işe yarar hepimiz biliyoruz. Gel gelelim son bir yıldır popüler olan LinkedIn Türkiye’de içerik kalitesi hızla düşüyor. Çünkü büyük bir kesim alanıyla ilgili konuşmak, fikir edinmek ya da araştırma yapma gayesi bulunmuyor. Tek amaç, herhangi bir konu üzerine kafa yormadan siyaset, kişisel gelişim klişeleri, türk duygusallığı üzerinden reaksiyon alarak bunu fırsata çevirmek.
Videoyu indir, LinkedIn’e koy

Her gün maruz kaldığımız popüler içeriklerin belli başlı çıkış kaynakları var (reddit gibi). Bu kaynaklardan yayılan içerikler önce twitter aracılığı ile ülkemize geliyor. İçerik ya olduğu gibi ya da Türkçeye ve Türkiye’ye uyarlanarak servis ediliyor. Bu konuda ciddi mesai harcayan kullanıcılar da bulunuyor.
Bu ilgi çekici popüler içeriği, bir gün kadar twitter ya da ekşisözlük’te dolandıktan sonra ertesi sabah LinkedIn’de görüyorum 🙂 Bir de şey var internetin derinliklerinden çıkarılan eski içeriklerin ısıtılarak tekrar servis edilmesi, onları zaten direkt Allah’a havale ediyoruz 🙏
Kendi işinin patronları

Bu akım nasıl ortaya çıktı derseniz, ilk önce sosyal ağlar arası geçişlere bakmak gerekiyor. Türkiye yıllardır kendi işinin patronu olanlar sıralamasında 1 numara. kaynak
Facebook’ta kendi işinin patronu olanlar şimdi LinkedIn’de. Türkiye’de 2013 yılında yapılan araştırmanın sonucunda kadınların %48’i erkeklerin ise %32’si kendi işinin patronu konumunda olduğunu ortaya koyuyor.
Kitlenin tüketimi ise dolaylı olarak üretimi etkilediği için, tıpkı Orkun Işıtmak’ın bir röportajında: “ Beş gün emek verip içerik üretiyorum 250.000 izleniyor, ama gülmeme challange yapınca 1Milyon izleniyor. Benim yerimde siz olsanız ne yaparsınız ?” dediği durum ortaya çıkmış oluyor.
Dijitalciler Paylaşımcı Değil
Bir diğer konu ise; dijital pazarlama, iletişim, reklam vs gibi konularda meslek profesyonelleri paylaşım, beğeni, yorum konusunda elini korkak tutuyor. Özellikle düzenli içerik üretenlerin daha fazla olması beklenirken aksine daha az etkileşimde bulunuyorlar. (Henüz bununla ilgili bir istatistik yok ancak yakın zamanda bir araştırma yapılacak)
Kendimden örnek vereyim, dijital iletişim ile ilgili web sitemde yayınlanan bir yazıyı LinkedIn’de paylaştığımda o gün için google analytics ziyaretçilerin 200 kadarının LinkedIn’den geldiğini belirtiyor. Ortalama oturum süresini de dikkate alırsanız yazı okunmuş. Ancak bir sorun var gönderi ile alakalı reaksiyon 10-15. Ve en kötü kısım ise yorum yok!
Hâlbuki beklentim, o yazı ile ilgili eleştiri alabilmek. Var ise yanlışların düzeltilmesi ya da doğrulara katkı sunulması. Böylelikle ortak konularda bir habitat oluşturmak.
Kedili Videolara Dur De
Acı ama bunu yapmak zorundayız 🙁 Ben kedili içeriklerin önüme düşmesine müsaade etmiyorum. Gerekirse bağlantılarımı gözen geçiriyorum. Çünkü henüz niş kabul edilen bu alan benim için fikir cenneti. Bu niş alanın en azından biraz daha fazla yaşaması için bu önlemleri almak zorundayız. Buraya kadar geldiyseniz, etkileşimde olmayı unutmayın 🙂